Despre blog

Daca esti trezit...vei intelege.

joi, 28 octombrie 2010

Este fericirea doar o reactie chimica?


   Sentimentul suprem poate fi influentat de hormoni,iar simpatia este provocata de parfumuri.Sa fie,asadar,fericirea doar o formula chimica corecta?Nu este chiar atat de simplu.
   "Invingerea definitiva a depresiei!", "Gasirea hormonului fericirii!"...
Cam asa sunau titlurile din presa,cand oamenii de stiinta au descifrat modul in care actioneaza dopamina,serotonina,melanina si alti hormoni.Firmele farmaceutice cu simt comercial au lansat urgent pe piata,cu mari promisiuni, "pilulele fericirii",de tipul Prozac sau Fluctin.Sa fie vorba despre doctorii miraculoase?
 Pe unii oameni nu poti sa-i mirosi.Aceasta expresie colocviala are un substrat corect,dupa cum au descoperit in ultimii ani biologii,psihologii si medicii.Fiecare om are propriul sau miros corporal,perceput de unii ca placut,in timp ce altora "le muta nasul din loc".
  Doar cine cunoaste nefericirea  traieste fericirea.Fiecare gand este urmarea unei experiente.Cine vrea sa simta fericirea trebuie sa se fi simtit odata nefericit,ca sa poata compara.

  Cu ajutorul cromatografului de gaze,al spectografiei de masa si al altor metode de analiza extrem de sensibile,cercetatorii merg tot mai sigur pe urmele compozitiei individuale a acestui parfum.Sa fie oare vorba doar despre chimie?
Uleiurile esentiale cunosc o conjunctura favorabila.Ele au menirea de a stimula sau de a calma,de a induce o stare de armonie si de bine,de a aduce fericirea.Este oare posibil?Pot,intr-adevar,stupefiantele sau drogurile artificiale sa produca o stare de bine?Fericirea,iubirea,siguranta si alte sentimente profunde nu sunt,oare,decat niste banale reactii chimice cerebrale?
   Trezirea la realitate
  Dupa primul val de euforie,cercetatorii au revenit cu picioarele pe pamant.Astazi,ei stiu ca fluctina nu vindeca in nici un caz depresiile si nu poate provoca un sentiment durabil de fericire.Coborand la nivel molecular,fiecare gand,fiecare amintire si fiecare comparatie reprezinta o reactie chimica.
   Dar aceasta reprezentare nu este nici pe departe completa.Caci de fiecare gand este legata cate o amintire.Iar cine vrea sa simta,cu adevarat,fericirea suprema,trebuie sa se fi simtit candva nefericit.Asadar.trebuie sa fi cunoscut si comparat experiente si dispozitii placute cu unele dezagreabile.Acesta este un proces mult mai complex decat reactiile chimice provocate de hormonii fericirii in creier.

Fericirea din ciocolata - o bucata de ciocolata provoaca un proces chimic complicat
in care se produce hormonul fericirii,serotonina.
    Totusi,este absolut cert ca ,prin eliberarea hormonilor,organismul declanseaza anumite reactii.Daca,de pilda,primirea unui dar frumos trezeste amintiri placute,atunci se elibereaza si endorfina,care nu este altceva decat un opiaceu.Tocmai datorita unor asemenea substante,consumatorii de heroina,morfina si alte stupefiante vad viata in roz.


   "Multi oameni rateaza micile bucurii,asteptand zadarnic marea fericire."
                                                              Pearl S.Buck(scriitoare americana)
Endorfinele sunt raspunzatoare si pentru faptul ca,de multe ori,victimele unor accidente nu simt la inceput nici un fel de dureri.Dar,de indata ce soseste ambulanta,starea lor se inrautateste brusc,leziunile devin ireal de dureroase,victimele lesina sau sufera un soc grav,viata lor pare amenintata.
  Conductori electrici
Serotonina si dopamina sunt neurotransmitatori.Ele sunt eliberate in punctele de intersectare  a celulelor creierului cu celulele nervoase,asa-numitele sinapse,,si faciliteaza transmiterea impulsurilor nervoase,asadar,actioneaza ca niste conductori electrici-in cazul acesta,de sentimente pozitive.Daca acesti hormoni lipsesc,transmiterea impulsurilor nu mai este posibila,iar sinapsa este impenetrabila,actionand ca un izolator.
Cum se ajunge la eliberarea hormonilor fericirii?Cauzele pot fi total diferite.Sportivii,ca de pilda alergatorii de cursa lunga,pot trai momente de fericire chiar si pe parcursul unui maraton istovitor,caci din cauza efortului,in creierul lor se formeaza hormonul fericirii care-i conduc spre performante spectaculoase.Unii abia asteapta sa se chinuie din nou,pentru a putea trai inca o data rasplata concretizata in sentimentul de fericire.
Persoanele mai comode nu trebuie sa recurga neaparat la pilule : si ciocolata are acelasi efect.
Savurand o bucata de ciocolata,declansam un proces chimic complicat,in cadrul caruia se produce serotonina.Efecte asemanatoare au cateva inghitituri de vin sau cateva fumuri de tigara.
In orice caz,aici se potriveste perfect zicala: "ce-i prea mult ,strica".Cine inghite in loc de trei-patru bucati de ciocolata,un baton intreg,cine bea,in loc de un pahar de vin,o sticla intreaga,suprasolicita sentimentul de fericire,savoarea transformandu-se in contrariul ei:nefericirea.




Fericirea suprema in timpul maratonului


Rasul-cel mai bun medicament
In schimb,un mijloc extrem de eficient - rasul - nu poate fi niciodata in exces.Intr-o modalitate necunoscuta,el activeaza sistemul limbic,cea mai veche parte a creierului nostru din istoria evolutiei.El raspunde de dirijarea vietii noastre sentimentale,deci si de eliberarea hormonilor fericirii.
Cine rade mult-fapt dovedit-reduce considerabil riscul imbolnavirii.

Chiar si cancerului si infarctului miocardic le scad in mod evident sansele de a produce efecte devastatoare.
In schimb,persoanele triste,depresive,sunt cu mult mai sensibile si mai predispuse la infectii si ,practic,la orice alte boli.Daca se reuseste eliberarea unei persoane triste de sentimentele sale negative,valoarea imunoglobinelor din sange se dubleaza in decurs de numai 20 de minute.Chiar si dupa trei ore,aceasta valoare este cu 60% mai crescuta decat inainte de momentul fericirii.
Lumina impotriva depresiilor
Sunny SAD Light Box for Seasonal Affective Disorder
Despre oamenii care par fericiti se spune ca sunt intr-o stare de spirit insorita.Imaginea aceasta nu este intamplatoare,deoarece o baie de soare buna sau o sedere mai indelungata in aer liber fac sa creasca sensibil buna dispozitie.Sub influenta luminii este stimulata productia de vitamina D sau "vitamina fericirii",ca si cea de serotonina.In acest scop,mai ales in lunile intunecate de iarna,depresivii sunt tratati printr-o terapie cu lampi speciale UV.Chiar si cateva minute la solar imbunatatesc considerabil dispozitia.


"Fiecare este fauritorul propriei sale fericiri",spune un vechi proverb.
Oamenii capabili,care-si iau viata in propriile maini,care lupta pentru fericirea lor,sunt adesea mai multumiti decat cei care nu fac nimic si se simt, mai degraba,pioni ai destinului.
Iar multumirea este la urma urmei tot un aspect al fericirii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu